HJEMMELAGET NØTTESMØR

Jeg har gledet meg sånn til å eksperimentere med den nye blenderen min. Jeg kjøpte en Vitamix fordi den har veldig mye krefter og kan derfor brukes til mye forskjellig. Nøttesmør er en av de tingene! Jeg elsker å bruke nøttesmør som pålegg, i smoothies, smotthiebowls eller som snacks sammen med frukt. Favoritten min er mandelsmør men det er latterlig dyrt å kjøpe på butikken og det kan være vanskelig å få tak i.

Jeg lagde mandelsmør for første gang denne uken og det var så enkelt! Det krever en blender som har mye krefter så undersøk først om blenderen din tåler det. Jeg har Vitamix Ascent 2300i. Eller så kan du bruke en kjøkkenmaskin. Her er oppskriften:

Ingredienser
400 – 500 gr mandler
1 klype salt

Slik gjør du
Sett ovnen på 180 grader. Fordel mandlene på et stekebrett med bakepapir. Stek mandlene i 10-15 minutter. For meg var det nok med 10 min. La mandlene kjøle seg godt ned til romtemperatur før du har de i blenderen. Selv om blenderen tåler varme så kan varme mandler skade maskinen. Jeg skrudde blenderen på maks og brukte tamperen til å dytte mandlene ned mot bladet. Først blir mandlene oppkuttet i biter og etter bare 1 minutt var mandlene forvandlet til nøttesmør. Tilsett salt og eventuell annen tilsetning på slutten.

Når mandlene blir ristet i ovnen frigir de sine naturlige oljer og det kan forvandles til nøttesmør. Hvis du ikke ønsker å riste nøttene i ovnen må du tilsette en smakløs olje som for eksempel rapsolje. Personlig synes jeg stekingen satte en veldig god smak på mandlene. Nøttesmøret kan oppbevares opp til to uker i kjøleleskap.

Gleder meg til å lage flere varianter med andre nøtter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *