SUNNERE DEODERANT

Jeg husker at mamma brukte en krystalldeodorant da jeg var yngre og forsøkte å holde meg unna de konvensjonelle deodorantene da jeg ble tenåring. Jeg hørte ikke så mye på mamma da men det har alltid vært litt i bakhodet.

Jeg leste et sted at i gjennomsnitt rundt 60% av alt vi smører på huden trekkes inn i blodsystemet vårt. Under armene er det nærmere 90%. Det gjør jo at man tenker litt mer på hva man smører på huden. Det er en jungel av informasjon om hva som er farlig og ikke. Norge er relativt godt regulert når det kommer til innhold i kosmetikk men det skader ikke å være litt våken.

Jeg ble introdusert for den naturlige deodorantkremen fra Aurelia og det fikk meg til å se litt nærmere på de klassiske deodorantene. Det er to deodoranter som er mest vanlige:

  • en som fjerner bakterier med alkohol og dekker over svettelukt med parfyme
  • antiperspiranten som inneholder stoffer som stanser selve svetteproduksjonen. Disse reklameres ofte som å være uparfymerte eller uten alkohol.

En antiperspirant deodorant inneholder aluminium og den vil gjøre at du svetter mindre. For når man påfører aluminium på huden vil den danne små gelépropper som blokkerer svettekjertlene og hindrer svetten i å komme ut. Høres ganske kjipt ut!

Aluminium har tidligere vært linket til brystkreft, prostatakreft og Alzheimers men det er nyere forskning som motbeviser dette. Mattilsynet mener imidlertid man bør legge et føre var-prinsipp til grunn, og advarer mot bruk av deodoranter med aluminium. Vi får i oss aluminium gjennom mat og drikke, det kan rett og slett bli for mye med daglig bruk av deodoranter med aluminiumssalter.


Det er ingen som har lyst til å lukte svette, men jeg kjenner at jeg har fått et litt annet syn på det nå som jeg er eldre. Svette er i seg selv luktfritt det er først når det blir på huden at bakteriene bryter ned proteinet i svetten som skaper lukt. Det er jo noe å tenke på.

Aurelia sin kremdeodorant er i en krem-til-pudder formula som har plantebaserte ingredienser som nøytraliserer lukt og absorberer fukt. Sheasmør og essensielle oljer beroliger og har antiseptiske og antibakterielle egenskaper. Jeg har testet den og jeg synes den fungerer. Det er litt uvant å bli fuktig under armene igjen når man er vant til antiperspirant deo.

Fremover kommer jeg til å kun bruke antiperspirant til spesielle anledninger hvor det er ekstra kjipt å svette, og heller kjøre på med en naturlig deo i hverdagen. Du kan lese mer om Aurelia sin naturlige deodorant her.

3 comments

  • Hei. Du har så fin hud. kan jeg spørre hva slags prevensjon du bruker og evnt merker? opplever at ulike typer fører til acne..

  • emilie 🙂 jeg lurer på om det er noe mat du holder deg unna fordi du føler det påvirker huden din negativt? sukker er jo gjerne åpenlyst, men andre ting også. har hatt verre hud enn jeg pleier i det siste, og lurer på om det kan ha noe med hva jeg spiser å gjøre. klem!

    • Hei Asreis <3 Ja, jeg kan reagere veldig på melk, både med tanke på mage og hud. Da jeg var liten fikk jeg utslett bare jeg fikk i meg litt laktose, nå er det mye bedre men huden min er mer sensitiv og irritert når jeg spiser for mye meieriprodukter. Spesielt når det er tilsatt type melkepulver i enkelte matvarer. Jeg har ingen allergi men er nok bare veldig sensitiv. Ellers så merker jeg også når jeg får i meg hvetemel, da får jeg nupper på lårene (tror det er pga hvete men vanskelig å være helt sikker). Det er jo veldig vanskelig å holde seg unna alle disse tingene + sukker men det kan jo være verdt å teste ut! Ellers så kan det jo være greit å tenkte litt ekstra over rutinene dine, har du tatt en grundig rens av alle børstene dine? Har du testet noen nye hud eller hårprodukter? Skiftet vaskemiddel? Osv. Lykke til! Klem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *