CELLEPRØVEN

f3bd38cad3ecd29b5842647094958aa1fxl

I dag har jeg vært på sykehuset og utført et lite inngrep som heter konisering. Det er et kirurgisk inngrep man tar hvis det er store celleforandringer på livmorhalsen. Jeg vil fortelle dere om min erfaring med celleprøven for det er overraskende mange som utsetter den, inkludert meg selv.

Denne høsten tok jeg min aller første celleprøve i en alder av 30. Det var rundt fem år på overtid. Jeg synes at en gynekologisk undersøkelse i seg selv er ubehagelig og celleprøven har vært en skummel ting som jeg har utsatt. Etter oppfording fra fastlegen bestilte jeg en time og tok celleprøven. 

Selve celleprøven var en smal sak og ingenting å grue seg til. Det brukes kun en bomullspinne får å hente celler og det hele er over på noen sekunder. Nå som jeg vet hvor lite skummel den er så føler jeg meg litt teit som utsatte det. Etter selve celleprøven er tatt er det bare å vente på resultater. Jeg synes det verste med hele celleprøven var nettopp å vente på svaret, og det er kanskje derfor mange av oss velger å utsette det.


Utvidet celleprøve og biopsi 

Etter en uke fikk jeg svar fra legen. Jeg hadde celleforandringer i den grad at det var nødvendig med en utvidet undersøkelse hos gynekolog. Jeg fikk en klump i magen og tankene begynte å svirre. Det var en veldig kort beskjed fra legen med lite informasjon så jeg googlet mye rundt celleprøven og biopsi av livmorhalsen. Det tok mange uker fra svaret på celleprøven til den utvidete undersøkelsen hos gynekolog. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle forvente etter å ha lest så mange ulike opplevelser på nettet. Noen synes det var helt forferdelig vondt og andre synes det var helt greit. 

Man kan få lokalbedøvelse før undersøkelsen. men jeg ble frarådet det fordi den er veldig vond å sette. Jeg ble bedt om å ta to Ibux før timen for å ta det verste av smerten.Gynekologen min var kjempeflink, effektiv og behagelig. En god gynekolog som tar seg tid til å forklare og vise hensyn veldig viktig for meg. Selve biopsien var litt vond, da blir det tatt 3-5 små vevsbiter fra livmorhalsen for videre testing. Disse undersøkes for å sjekke hvor dypt celleforandringene går. Undersøkelsen var langt i fra behagelig men det var ikke så ille som jeg fryktet.

Konisering

Jeg fikk svar på prøvene bare etter noen dager og de viste at det var store celleforandringene som satt dypere. Gynekologen henviste meg videre til sykehuset for en konisering, et inngrep hvor de fjerner den nederste delen av livmorhalsen. Jeg synes det var tungt å få den beskjeden, jeg ble redd og litt satt ut. Dette var første uken i desember og det føltes som en evighet å vente til midten av januar for inngrepet. De første dagene var litt ekstra tunge, men etter det har det gått greit. Jeg fant mye trøst i å lese meg opp så som mulig og høre på andre sine erfaringer. 

Høy grad av celleforandringer er ikke et tegn på kreft, men det kan utvikle seg til det hvis det ikke blir behandlet. Så det kirurgiske inngrepet som de kaller for konisering er kreftforebyggende. Inngrepet er også ganske vanlig, det er rundt 3000 kvinner som gjennomfører det hvert år. Det gjøres med en elektrisk varmeslynge som skjærer bort vev på livmorhalsen og det hele er over på kort tid.

Formen min er fin etter inngrepet og jeg skal ta det rolig i noen dager før livet forsetter som vanlig. Når dette er over så kommer jeg til å ta HPV-vaksinen og det håper jeg dere vurderer også.

linje

Hvis du er som meg og synes celleprøven er skummel så kan du tenke på at vi er veldig heldig som kan ta en slik prøve og gjennomføre kreftforebyggende tiltak. Det er derfor det er så viktig at man tar celleprøven jevnlig. Jeg håper dette vil gi deg et lite dytt så du tar celleprøven hvis du aldri har tatt den, eller det er lenge siden sist <3

Er du ubekvem med å ta gynekologisk undersøkelse hos fastlegen din så kan du gjøre dette hos en gynekolog, privat går raskere men koster mer. Jeg vil anbefale deg å gå på legelisten.no for å finne en lege eller gynekolog med gode tilbakemeldinger. 

15 comments

 • Forstår at det er en skremmende tanke, men så godt å lese at inngrepet gikk bra! Takk for at du deler din erfaring, det hjalp i hvert fall meg som har gruet meg litt, og synes at tanken på celleprøve høres ubehagelig ut.. Men som du skriver er det veldig fint at vi får denne muligheten! <3

 • Fikk selv utført konisering og alt som hører med i høst og må bare dele mine erfaringer da de er litt ulike dine. Fikk både biopsi og konisering utført med lokalbedøvelse og syntes det gikk utrolig raskt og smertefritt. Såklart er det en ubehagelig prosess på mange ulike måter, men man kjenner kun et lite stikk fra sprøyten med lokalbedøvelsen og etter det så kjenner man ingenting.
  Ville med dette bare si at de som leser ikke må bli skremt av å lese rundt på nettet, jeg gjorde det selv og var utrooolig nervøs men det var både raskt overstått og vil si det var ubehagelig men ikke vondt.

 • Takk for at du deler. Jeg fikk utført konisering i narkose da jeg opplevde sterke smerter både ved celleprøve og biopsi. Dette er individuelt, noen reagerer sterkere enn andre. Tenker det er greit å fortelle for de som har opplevd biopsien svært smertefull, at det er mulig å få utført konisering i narkose. Det er selvsagt ikke risikofritt å legges i narkose, men jeg følte meg trygg og svært godt ivaretatt til tross for at jeg var redd.

 • Tusen takk for at du deler! Gikk nettopp gjennom det samme selv, men – i tilfelle du mot formodning må gjøre det igjen – vil jeg avkrefte at bedøvelsen er vond. Kanskje greit for andre å lese også..:-) Bare host hardt når den settes, så kjenner du det ikke.

  God bedring! Jeg hadde litt murrende smerter i noen dager, men det ga seg fort.

 • Veldig fint at du deler! Gikk gjennom det samme i sommer. Skjønner også at du ikke sier «alt» da du prøver å oppfordre andre til å ta testen. For meg var dette grusomt, både koniseringen (jeg våknet, hadde ikke fått nok for å sove og kjente smertene) og prøvene av livmorstappen. Samt den 10.dagen etter koniseringen var vanskelig.

 • Åå, dette var litt trist å lese.. Takk for at du deler din erfaring. Jeg er så glad for at det har gått fint med deg så langt, Emilie!

  Jeg er helt enig med deg i budskapet om å ta celleprøve – det er et viktig tiltak for å forhindre kreft.

  Når det gjelder HPV- vaksinen er jeg mer skeptisk. Jeg satt faktisk på venterommet for å ta den før jul, da jeg begynte å lese om den. Jeg endte faktisk med å gå derifra. For det første gjelder den kun for to av 100 ulike tilfeller av HPV, og den forventede vaksinasjonseffekten tilsvarer sannsynligheten for bivirkninger. Dessuten er den kun gledende i 4-8 år (her strides de lærde) og har kun effekt dersom du kommer til å bytte seksuell partner disse årene. HPV er med andre ord en vaksine med svært liten effekt som gir tilsvarende sannsynlighet for bivirkninger, og for deg som har en fast partner har det ingen hensikt. Og den smitter ikke via dråpesmitte, som er mye av poenget med andre typer vaksiner. Vaksinen i Norge er rettet mot unge jenter som enda ikke har eller akkurat har debutert seksuelt. For deg så betyr den bare en økt sannsynlighet for å få bivirkninger.

  Les deg litt opp på HPV-vaksinen før du tar den 🙂 Jeg vet at tanken er god, men i ditt tilfelle tror jeg hyppige celleprøver er en mye mer preventiv handling.

 • Så fint at du deler Emilie, og viktig å oppfordre alle andre til å ta den!!
  Glad du oppdaga det – håper du slipper at det skjer igjen.

  Eg har tatt den to ganger siden eg no er 34.. eg har vært inne to ganger og operert,
  og no skal eg ha min tredje operasjon i neste veke då det plutselig blei oppdaga veg og væske i livmor i tillegg.

  Ønsker deg ein fin dag 🙂

 • Takk for at du deler ❤️ Jeg ble diagnostisert med livmorhalskreft i september og operert i november. Jeg er bare 26 år, men det hadde faktisk kommet til det stadiet at det var kreft og ikke «bare» celleforandringer. Den legetimen jeg bestilte for å ta celleprøve ble avgjørende for resten av livet mitt og jeg får ikke delt budskapet nok. Takk for at du bruker stemmen din og oppfordrer både til vaksine og sjekking hos lege eller gynekolog.

 • Så fint at du deler! <3 Dette er SÅ viktig!

  Jeg har også vært gjennom det samme nå rett før jul med vevsprøve og konisering, og er bare 25 år. Har fulgt HPV-programmet og er vaksinert 3 ganger med den statlig støttet HPV-vaksinen, men skal nå vaksineres med en annen type HPV-vaksine etter råd fra fastlege og gynekolog. Selv om jeg har fast partner er dette anbefalt og jeg synes det er så bra at du retter fokus mot både vaksine og celleprøve!

 • Hei. Kunne du ha skrevet en liten oppdatering om dette emnet? Hvordan var kontrollen etter konisering? Er hpv borte? Vet at mange fortsatt har hpv viruset etter konisering og gjerne må igjennom enda en konisering. Har du tatt hpv vaksinen? Jeg har selv hpv og er selvsagt redd for kreft, til tross for at jeg ikke har fått påvist noen celleforandringer. Det har seg jo nemlig slik at celleprøver og biopsi ikke er 100% sikkert. Det er kun 60%- ish sjanse for at celleforandringer oppdages på en celleprøve. Derfor må en ofte ta flere prøver for å kunne utelukke celleforandringer helt. Og så er det slik at hpv virus kan ligge latent i kroppen og ikke slå ut på prøver, for at man så plutselig er hpv positiv igjen etter flere år. Skumle greier…

  Mvh meg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *