REISTETIPS TIL VAKRE MARRAKECH

Processed with VSCO with a6 presetMarrakech var en fantastisk opplevelse og det er et sted jeg vil anbefale alle å reise til. Det er en by med mye kultur, sjarm og fantastisk mat. Vi var mye i gamlebyen hvor gatene er trange og travle, men det er også nyere bydeler som er mer vestlig og har større hoteller. Er du interessert i interiør vil du kose deg veldig! Det var så mange fine tepper, puter, puffer, kommoder, vaser, speil, keramikk og fliser. Mitt inntrykk var at folk var veldig hyggelige og imøtekommende. Som tre vestlige jenter alene på tur så opplevde vi mye oppmerksomhet, og det må man bare forberede seg på. Det er nok mye mindre om man er på kjærestetur eller reiser med gutter. Men det er ikke så ekstremt som noen skal ha det til, jeg opplevde akkurat det samme i Napoli i Italia når jeg var der med kjæresten kontra venninner. Vi var der i 8 dager men det er helt klart en by man kan ta en langhelg i. Her er noen av mine tips til den magiske byen:

Riad44

RIAD ISTEDENFOR HOTELL
Bo i de vakre riadene fremfor store hoteller. En riad er et tradisjonelt marokkansk hus eller palass med en indre hage eller gårdsplass. Det var her de velstående familiene bodde i gamledager, nå er mange omgjort til hoteller eller restauranter. Riadene ligger derfor i Medinaen, som er gamlebyen i Marrakech, og det kan være greit å vite at det er vanskelig å komme seg dør til dør med taxi. Det vi kanskje ble mest overrasket over var den beskjedne inngangen til riadene. Det er som regel en liten dør inn i en beskjeden murvegg. De ble bygget slik for å beskytte familiens privatliv men også mot vær og vind. Når man kommer inn i riaden derimot så åpner det seg en vakker hage, gjerne med appelsin- eller sitrontrær og en fontene. Mange har også bassenger i midten.

RiadUtopia
Noen av de mest populære (på instagram) er El Fenn og Riad Yasmin. Vi ble også anbefalt P’tit Habibi som er renovert av to norske arkitekter. Bestill i god tid før du reiser, vi opplevde at mye var fullbooket 3 måneder i forveien. Vi bodde på Riad 44 og Riad Utopia, begge stedene var superhyggelige og var rimelige. Det var ganske enkle steder men veldig hyggelig personale og rene rom. Resorten vi bodde på kan jeg nevne for å si at dere burde styre unna. Hotellet Es Saadi var et innrøykt og kjipt hotellet som hadde sine glansdager for mange år siden.

ELFENN

SPISESTEDER
Det er så mye god mat i Marrakech og det var noen steder som virkelig gjorde inntrykk. Riaden El Fenn har en fantastisk takterrasse hvor de serverer lunsj. Jeg vil kanskje si at det var den aller beste lunsjopplevelsen vi hadde. Vi hadde settmeny og den bestod av friske grønnsaksretter og noe kjøtt. Desserten var også nydelig og stemningen var helt på topp. Opplevelsen var så bra at vi dro tilbake for middag dagen etter, den var også veldig bra. Det du må være obs på er at det er egentlig ikke lov til å ta bilder der. Vi tok noen bilder før vi fikk beskjed om at det ikke var lov. Veldig synd for det er jo ekstremt fint der.

NOMAD

Dar Yacout var en annen magisk opplevelse som var mer tradisjonelt. Servicen, maten og stedet var helt fantastisk. Fint for større grupper eller en romantisk middag for to. Til slutt må jeg også nevne Nomad som serverer marokkansk mat med en moderne tvist. Restauranten ligger midt i den travle souken i gamlebyen, og det er så deilig å komme seg opp på takterrassen for en pause. De serverte fantastiske juicer, mat og hjemmelaget sorbet. Jeg bestilte flere forretter og fikk smake på så mye godt. Det er mye sunt og vegetarisk på menyen og alt smakte så godt.

YSL

 

SEVERDIGHETER
Dra til Jardin Majorelle også kjent som Yves Saint Laurent-hagen. Der finner du også det nye Yves Saint-Laurent-museet i Marrakech er en hyllest til både den avdøde moteskaperen og byen. Gå rett til museeinngangen og kjøp en kombinasjonsbillett. Det er kortere kø og du får sett alt. Museumsbygget huser tusenvis av haute couture-plagg, skisser, fotografier og prototyper. Det var en vakker opplevelse!

Vi hadde også planlagt å dra på spa på luksushotellet La Mamounia, men det var dessverre fullbooket når vi var der. Det er ikke mulig å forhåndsbestille og gjestene har selvfølgelig førsterett. Hvis du er i Marrakech og vil ha en lukseriøs spaopplevelse kan du gjøre et forsøk. Jeg tror det er ca 700 MAD per person for en dag og da er lunsj inkludert. Vi dro uansett og besøkte La Mamounia og det var en fantastisk opplevelse. De har luksusbutikker som Dior og YSL, men også en utrolig flott hage og hotellet er så vakkert. Det var ganske stive priser men vi tok oss en drink i den vakre hagen. Det er også veldig mange fine bildemuligheter der hvis du er interessert i det. I motsetning til El Fenn så opplevde vi at det bare var hyggelig at vi tok bilder.

palaisnamaskar

Marrakech er en travel by og det var deilig å flykte til solsengen ved Palais Namaskar for en dag. Det er et hotell som ligger et stykke utenfor byen og har aladdinaktige vibber. Hotellet var en smule nedslitt og innredningen var ganske harry, men bassengområdet var helt fantastisk. Vi betalte 500 MAD per person for stor solseng og tre retters lunsj. Anbefales!

kleskode

KLESKODER
Det er et muslimsk land hvor veldig mange kvinner er tildekket med burka. De generelle kleskodene er at man skal unngå utringning og dekke ned til knærne når man går i gatene, men det er ikke strenge regler. Vi kledde oss etter disse kodene de første dagene men vi opplevde at vi fikk like mye oppmerksomhet uansett hva vi gikk i. Så vi kledde oss respektabelt men fulgte ikke kleskodene slavisk. Det er veldig mange turister i byen, og du ser de gå i alt fra korte shorts og minikjoler til mer respektable antrekk. Jeg personlig synes det var greit å dekke seg til litt mer på gaten men gå i akkurat det jeg ville på hotellene og spisestedene. Det kan være greit å pakke med et stort sjal så du enkelt kan dekke deg til når du ønsker. Den dagen hvor jeg gikk med min hvite By Timo kjole var faktisk da jeg fikk aller mest oppmerksomhet. Jeg forstod at den ble sett på som litt for gjennomsiktig da noen ropte “naked” etter meg. Lol. Jeg må påpeke at det er generelt “hyggelige” ting som ropes etter deg men det kan jo bli litt slitsom etter en lang dag med alt fra nice ladies til Rihanna og Lady Gaga. Det beste man kan gjøre er å ta det med et smil og gå videre. De fleste vil bare ha oppmerksomheten din for å selge noe.

pus

SHOPPING
Det var så mye fint interiør i Marrakesh! Vil du kjøpe et teppe eller en puff kan det lønne seg å planlegge på forhånd. Finn ut om gode og pålitelige selgere og vær bestemt på hva du skal ha. Stine som jeg reiste med hadde fått anbefalt en teppeselger og endte opp med et vakkert teppe som hun enkelt fikk med på flyet. De var flinke på å pakke det sammen og det gikk som ekstra baggasje. Det er også mange apoteker og butikker som selger naturlige skjønnhetsprodukter. Jeg hadde allerede overvekt men jeg kan tenke meg å kjøpe litt arganolje og andre spennende ting neste gang. Vi gikk tom for tannkrem og Carolin kjøpte seg et naturlig tannkrempulver. Det var så bra! Jeg kjøpte meg en kjole fra butikken på El Fenn og de andre jentene kjøpte noen kjempefine stråvesker med broderinger på. De broderer det du ønsker på stråvesker i alle fasonger og størrelser.

CASH IS KING
Valutaen er marokkanske dirhams og da vi reiste ned var 100 MAD ca 80 NOK. Mitt tips er å ta ut penger med en gang du lander for det er ikke så lett å ta ut i byen. Veldig få steder tar kort så det lønner seg å ha kontanter til enhver tid. Så er det en annen ting som er greit å vite, alle skal ha penger. Om det er for å vise veien eller stoppe en taxi. Hvis du spør om veien og de går med deg burde du ha noen dihrams klare. Det er også fint å ha noe klart til de som hjelper deg med baggasjen der du bor.

Processed with VSCO with a6 preset

TAXI
Vi opplevde at det var veldig mange taxier i Marrakesh og alle spør om du skal ha en. Det er ikke lett å vite om de er taxisjåfører eller om de skal vise deg til en taxi og ha betalt. Det beste er å gå bort til en bil og avtal en pris før dere kjører. Vi fikk høre fra de lokale som jobbet på hotellene at vi kunne halvere det første forslaget fra taxisjåførene og noen mente vi skulle gå for en tredjedel. Vi fant ut at halvparten var det beste, sier de 100 foreslår du 30 og blir enig på 50. Det er jo uansett veldig billig sammenlignet med Norge og det var ikke alltid vi orket å prute. Er du i medinaen så er det også få steder taxiene får lov til å kjøre. Det er dessverre veldig mange hester som er spent fast til vogn for å kjøre rundt med turister Jeg vil oppfordre dere alle til å ikke kjøre med disse hestevognene. Dyrene ser ikke ut til å ha det spesielt godt.

 

6X5A1417fxl

ANDRE TIPS
Last ned Maps.me på mobilen, en genial app hvor du kan laste ned kart som ikke bruker data. Data er dyrt! Jeg gikk på en megasmell selv om jeg hadde det av hele tiden og med et par unntak. For all del unngå The Big Square Jemaa el-Fnaa! Alle spør om du skal til The Big Square og vil vise deg veien. Det er den største plassen i Marrakesh og hvor det er matboder, magedansere, stakkars apekatter i lenker, ørner i fangenskap og slangetemmere. Vi havnet der tilfeldig etter en lunsj og det var ikke et hyggelig sted å være. Jeg personlig synes det er forferdelig å se dyr på den måten og selgerne er hakket med aggresive enn de i Medinaen. Det er rett og slett et mylder av mennesker og stakkars dyr i fangenskap. Selv om jeg opplevde Marrakesh som veldig trygt må man også være ekstra obs for lommetyver i området.

Generelt er alle er veldig hjelpsomme og hyggelige men ikke alle snakker engelsk. Kan du noen franske gloser kommer du veldig langt! Shukraan er tusen takk på arabisk og du kan gjerne hilse med Salaam aleikum.

Er du veldig glad i dyr og bryr deg om dyrerettigheter kan det være litt sårt å gå i gatene til marrakech. Esler blir behandlet som slaver og ser ikke ut som de har det bra. Det er hakket bedre med hestene. Jeg er veldig glad i katter og det gjorde vondt i hjerteroten å se alle gatekattene. Noen var i litt dårligere stand enn andre. Selv om de er veldig søte og kontaktsøkende så ville jeg ikke hatt fysisk kontakt med noen av de. Jeg fikk en soppinfeksjon på brystet etter jeg koste med en katt i Cape Town i fjor. Det kan være greit å forberede seg hvis du synes slike ting er kjipt.

Jeg hadde en fantastisk tur til Marrakech og jeg vil absolutt reise tilbake!

 

3 comments

  • Supert innlegg! Kan du lage et innlegg om sommer antrekk? Gjerne for en 7 dagers ferie f eks: beachantrekk, middagsantrekk, sightseeing etc. Jeg reiser til Italia om en måned og trenger desperat inspo!

  • Utrolig kjekke tips!
    Jeg skal til Marokko om noen dager så alltid kjekt med så bra tips som dette.
    Hvor mye kostet foresten Dar Yacout, og hvor mye tipser man folk som hjelper?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *