Q&A HUDPLEIE

6X5A8091fxl2Jeg er opptatt av å ta vare på huden min og har stor tro på at det lønner seg i lengden. Vi har alle ulike utgangspunkt og noen mer utfordringer enn andre. Min utfordring er at huden min er tynn og tørr, da kan man være mer utsatt for fine linjer og rynker. Ellers har jeg vært veldig heldig med huden min. Selv om jeg ikke har problemhud så har jeg gode rutiner for å vedlikeholde og forebygge. Jeg får mange spørsmål om hud og jeg kan bare gi råd ut i fra min egen erfaring, så jeg har tatt en prat med en hudekspert for i råd til andre hudtyper.

Jeg ble kjent med Pia Cernic gjennom Akademiklinikken og hun er utrolig dyktig på hud. Pia har jobbet 15 år i skjønnhetsbransjen, først som klinikkksjef hos Ellipse Klinikken/Akademiklinikken, deretter salgs- og markedssjef i Norge. Hun har akkurat startet egen klinikk i Bergen Beauty Codes by Pia og her er hennes beste tips til en sunn og vakker hud.

E: Hva er dine favorittprodukter?
P: Cellularose Brightening CC Lumi-Serum Colour Control Radiance Elixir fra By Terry i fargen Sunny Flash. Dette er et av mine må-ha produkter. Jeg bruker ikke mye make-up til vanlig, og denne gir meg en fantastisk frisk glød i ansiktet – uten å være dekkende. Jeg blander den med min dagkrem, og dermed har jeg også høy solbeskyttelse.

Niactil 4% fra Elixir er multikunstneren som huden elsker. Jeg tar den på etter rens og under dagkrem som et serum. Min hud er litt tørr, så den gir meg litt fukt i tillegg til å gi en jevnere hudfarge.

Jeg varierer mellom Niactil Skumrens – lett, tørker ikke ut og renser godt, samt Eve Lom rens. Når huden er tørr på grunn av været eller Retinolbruk, bruker jeg Eve Lom 2-3 ganger i uken. Jeg masserer den lett før jeg påfører ansiktet. Den smelter på huden, og fjerner all sminke (husk å fjerne øyenskygge først) og gjør en enkel LOM massasje. Den er rett og slett en nytelse for en tørr hud. Kommer med egen klut i bomull.

Husk å gjøre en dobbel rens – ofte får man ikke av all make-up med bare en omgang rens.

Uten navn-1

E: Hvilke produkter mener du alle burde ha i sin daglige rutine?
P: Det er 3+ produkter alle bør ha:

  • Dagkrem m/spf – alltid om dagen, hver dag.
  • C-vitamin serum om morgenen – super antioksidant, booster kollagen og har en lysnende effekt. Den er også en naturlig anti-UVB.
  • Retinol krem om kvelden. Ikke bruk lag på lag med kremer. Bruk Retinol i 3-4 uker, så kan du gå over til en PHA /AHA i 2 uker  (tilhører AHA syrer, men er mindre irriterende enn glycolsyre) eller BHA (salisylsyre)
  • I tillegg vil jeg også nevne probiotic. Superviktig å gi tarmen riktig og viktig næring, som igjen gir viser seg på huden

E: Hva er dine beste tips til tørr og sensitiv hud?
P: Bruk en mild rens, krem i stedet for lotion, og produkter som hindrer fuktighetstap og dermed gir en tørr og gusten hud liv og vitalitet. Sensitiv hud, er hud som kan være utsatt for kløe og irritasjon ved bruk av kosmetikk og toalettsaker.

E: Hva er dine beste tips til fet hud?
P: Bruk en god rens med f.eks AHA (fruktsyre) og BHA (salisylsyre) Dette løser opp bindingene mellom hudcellene, og man får en lett peeling effekt (Elixir Acne Cleanser) I tillegg bør pleieprodukter innehold lite eller ingen olje for å hindre at porer blir tilstoppet.

E: Hva er dine beste tips til kombinert hud?
P: Kombinert hud er både tørr og fet samtidig. For å finne riktige produkter, er det viktig å undersøke hvor på skalaen huden befinner seg: er den mer fet enn tørr eller omvendt, slik at hudprogrammet blir spesialtilpasset den enkeltes hudtilstand.

E: Hvordan kan man behandle akne?
P: Akne hud vil ha fin effekt med behandling av medisinske kremer. Har man litt småarr etter akne, er peel og dermapen effektiv. Det er viktig å vite at det tar gjerne 6-8 uker før man ser resultat, men at man merker bedring etter hvert. Er man svært plaget med akne, anbefales det å få time hos dermatolog. Det gjøres ved at fastlege sender henvisning til spesialist.

E: Kan man gjøre noe med store porer?
P: Store porer kommer av oppsamling av talg, og dermed er det viktig at talgen fjernes for at poren skal kunne trekke seg sammen. Her har Niactil 4% vist god effekt, og har du fet hud, vil Acticlear med salisylsyre være fin til å løsne opp talget som tetter til porene.

Uten-navn-4

E: Hva kan være årsaken til mørke ringer under øynene og kan det behandles?
P: Gener er den største synderen. Hvis du har arvet lys eller tynn hud under øynene, er det mer synlig når blodet samler seg der (ofte på grunn av lavere sirkulasjon pga søvnmangel). Denne oppsamlingen fører til at tynne og skjøre årer strekkes og lekker. Bruk gjerne en øyekrem med kaffein, og spis gjerne Omega 3 og fet fisk for å øke blodsirkulasjonen.

Alder er en annen faktor. Over tid mister huden kollagen og blir tynnere, slik at årer skinner gjennom huden, og blir mer fremtredende. En øyekrem med Retinol stimulerer dannelse av kollagen. Soling øker denne prosessen ved å bryte ned kollagen og gir en mer flekkete hudfarge. Husk solfaktor!

Allergi utløser frigjøring av histaminer i kroppen, som igjen utvider blodkarene og forårsaker hevelse. Bruk antihistaminer før allergi sesong starter.

Du kan gjøre en enkelt test: strekk forsiktig huden under øynene dine. Hvis området blir mørkere, er sirklene trolig på grunn av genetikk eller aldring. Hvis fargen ikke endres, er UV-stråler eller allergier sannsynligvis årsaken.

E: Hvordan kan man forebygge rynker?
P: Solfaktorbeskyttelse 365 dager i året, gode hudpleierutiner, nok søvn, daglig aktivitet, spise sunt, men også passe på å kose seg med mat, og pass på at tarmen får riktige bakterier.


E: Og hva kan man gjøre når de først er der?
P: Rynker kan behandles med medisinske kremer, der Vitamin A er et must å ha med etter 35+.

BTX som demper muskelsammentrekningen – super på sinnarynken, linjene rundt øyne og tversover-stripene i pannen. For dypere linjer og rynker, vil fillers, som Restylane og Juvederm, løfte opp linjer og rynker, og dermed gjøre de mindre markerte.

For de som ikke vil ta Restylane eller BTX, har vi Dermapen, som er en microneedling behandling, gjerne i kombinasjon med peel. Mesoterapi, injeksjonsbehandling med en blanding av vitaminer, mineraler og peptider, vil gi huden glød og litt fylde.

E: Hva er dine mest populære behandlinger?
P:  Fuktinjeksjoner. Her føres fukten ned i huden, der den kan gjøre nytte, samtidig som den stimulerer kollagen (fasthet) og elastin (spenst). Volite fra Juvederm er super til ansikt, hals og bryst.

Rynkedempende injeksjonsbehandling, BTX,  i sinnarynken topper listen. Det er en rask behandling, som gjør at du kan ta den event i lunsjen. Den har ingen nedetid, og effekten kommer etter 3-4 dager og full effekt etter ca 10 dager. Du ser mer opplagt ut, samtidig som man har litt bevegelse og dermed unngår det frosnen/overraskete uttrykket.

Lepper. Fra å bygge opp smale lepper, til å bare fylle på litt, korrigere skjeve lepper, løfte opp munnviker som siger nedover eller ordne leppekontour slik at leppestiften ikke blør.  Variasjonene er store, og lepper er fantastiske å jobbe med. Det er viktig å huske på at å bygge opp en leppe bør gjøres over flere behandlinger, 2-4, for å få det optimale resultat – men man ser flotte resultat etter hver gang.

E: Hva opplever du som de mest stilte spørsmålene?
P: De fleste som kommer til meg, vil gjøre noe som gjør at de ser freshere og mer opplagt ut. Noen føler de ser sliten ut, de har mistet volum i kinn, leppene er blitt smalere, eller rynker og linjer har blitt for markerte. Noen har fått pigmenter de føler er skjemmende mens andre vil bare forebygge eller vedlikeholde huden.

Hva den enkelte trenger av behandling varierer. Her er ingen to like, og behandlingene blir derfor skreddersydd ut ifra hva de trenger og ønsker. Jeg streber etter å bevare det unike hos den enkelte, ved å forsterke personlige trekk, samt forebygge, forbedre eller behandle andre trekk – enkelt sagt: Skjønnhet med personlighet.

Du kan lese mer om hvilke behandlinger Pia utfører på Beauty Codes by Pia.

4 comments

  • Hei – takk for gode hudpleietips 🙂 Jeg har ikke hørt om måten å alternere mellom Retinol og PHA/AHA kremer på kvelden – har du noen tips til kremer som inneholder disse virkestoffene? Det er mulig jeg har disse produktene allerede, men det er så vanskelig å se hva som er hva av innholdsfortegnelser synes jeg. Jeg har både produkter fra Medik8 og Peter Thomas Roth.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *