LIVET MED LAPPEN

6X5A0289fxg

Jeg hadde oppkjøring tidlig fredagsmorgen og jeg bestod! Det var utrolig deilig for jeg har vært veldig nervøs hele uken egentlig. Jeg måtte stå opp i femdraget for å rekke å kjøre litt før timen og gå igjennom sikkerhetsspørsmålene. Jeg våknet opp til masse snø og det snødde fremdeles da jeg kjørte ut til oppkjøringen. Det ga seg heldigvis til selve timen og oppkjøringen gikk overraskende bra. Jeg dro derfra både lettet og veldig glad.

Jeg er jo ganske sent ute med å ta lappen men jeg har også oppdaget at jeg er langt i fra den eneste som tar den voksen alder. Her er mine tips hvis du er i gang eller vurderer å ta den:

6X5A0259fxg

1. Start tidlig med kjøretimer
Jeg tror det kan være greit å starte tidlig med timer hos en kjøreskole. Det føles mye tryggere og du får gode vaner helt fra starten av. De du kjenner som har lappen kan være gode sjåfører men det er noe annet å lære det bort til andre. De har også garantert plukket med seg noen uvaner som ikke er gunstig å ha i forhold til oppkjøring. Jeg satt meg for første gang bak rattet med kjæresten min i passasjersetet på en stor og tom parkeringsplass. Da fikk jeg føle på hvordan det var å starte/stoppe bilen, svinge og gire til andre gir. Det ga meg litt mer trygghet før min første kjøretime.

2. Kjør mye og ofte
Jeg begynte for litt over et år siden og jeg var godt i gang før våren men så ble det travelt og jeg hadde en lang pause. Jeg begynte ikke å kjøre igjen før langt ut på høsten og det angrer jeg på. Det gjorde at jeg kom ut av den gode rytmen og jeg følte at jeg hadde glemt veldig mye. Så hvis du har mulighet er det veldig lurt å bare kjøre på når du først har startet. Det vil nok spare deg for en del timer i det store og hele.
6X5A0157fxg

5. Kjenn dine svakheter
Min store svakhet når jeg skulle lære å kjøre bil var at jeg var redd. Jeg var kjemperedd for å gjøre feil og skape en farlig situasjon. Dette er kanskje mer vanlig hos jenter og jeg tror det blir verre jo eldre man blir. Jeg er bevisst på hvor farlig det er å kjøre bil og det er så mye som er utenfor din egen kontroll. Jeg opplevde det ofte som veldig stressende å kjøre men det ble heldigvis bedre. Jeg måtte utfordre meg selv ved å bli litt tøffere og så ble det bedre etter hvert.

4. Ha en testoppkjøring
Jeg ba kjørelæreren min om å ha en time hvor vi latet som om vi hadde oppkjøring. Det var kjempeskummelt og jeg gjorde det veldig dårlig, men jeg lærte så mye. Da blir man mer forberedt til oppkjøringen og blir litt mer kjent med seg selv i den situasjonen. Det er et stort pluss hvis kjørelæreren din har vært sensor eller kjenner til oppkjøringsrutene.

5. Oppkjøring
Du vil nok få mange tips av de rundt deg til oppkjøring men det viktigste er nok å slappe av. Konsentrer deg om kjøringen og vær tydelig i det du gjør. Jeg var kjempedårlig på å sjekke speil og følte ikke jeg fikk det til før den siste uken før oppkjøringen. Og hvis du skulle gjøre en feil under oppkjøringen så er det aller beste å vise at du kan hente deg inn igjen.

Det var kjempeskummelt å sette seg inn i bilen alene for første gang men det er bare å hoppe i det. Jeg har kjørt masse siden oppkjøringen og nå begynner det å bli gøy! Jeg gleder meg til et litt enklere liv med lappen. Jeg begynner å bli godt kjent med Hyundaien og skal snart viser dere mer av den fine bilen min. Den er så behagelig i kjøre.

Ha en fin søndagskveld videre!

<3

5 comments

 • Dette innlegget kom som bestilt. Er også godt voksen, har barn som skal i bhg full jobb, og en mann som er mye bort så krise uten lappen. Føler jeg er den eneste uten lappen og syns det er skikkelig flaut. ihverfall etter at gi flyttet fra byen til landet for her tar jo lappen når de er 18.
  Kjenner meg sånn igjen i det du skriver er skikkelig redd, g føler meg så klønete. Men har oppkjøring om en mnd så veldig spent! Kommer til å ha en sånn liksom oppkjøring jeg også?

 • Først og fremst, GRATULERER SÅ MASSE MED LAPPEN! Jeg er selv snart 22 år, og føler jeg er den eneste i vennegjengen uten lappen. Har heller ikke startet noe særlig, siden jeg ikke har noen å kjøre med, og synes det blir litt for dyrt å ta alt med kjøretimer. “Venter” egentlig til kjæresten blir 25 år så jeg kan kjøre litt med han(litt under to år til) haha 🙂 Kjenner meg også veldig igjen i det du sier om å være redd for å kjøre bil. Jeg føler meg helt skrekkslagen når jeg setter meg bak rattet!

 • Gratulerer så masse! ..og for nokre fine bilder av deg i bilen, du ser smashing!!

  Eg kan tenke meg det er fantastisk , men rart å endelig kunne kjøre av gårde aleine.
  Eg er 33år, men har ikkje lappen. Er sjuk, og får masse anfall (ligner på epileptiske anfall) så eg kan desverre ikkje ta lappen, det er så kjedelig. .spesielt no når eg har kjøpt hus på landet og det er null kollektiv trafikk.
  God plan, hehe 😛
  Så eg skjønner følelsen av å kunne være sjølvstendig å gjøre det sjølv, sikkert topp!

 • Heisann! 🙂
  Øvelseskjørte du mye privat i tillegg til å kjøre på trafikkskole?
  Jeg holder på med lappen nå, men har ingen å kjøre privat med så må ta alt på kjøreskolen. Det kommer nok til å bli dyrt men det er nå verdt det tenker jeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *